Ποια είναι τα απαραίτητα εργαλεία κηπουρικής; | ΔΟΜΗΣΗ ΡΟΔΟΥ
Καθαρά εργαλεία κήπου = λιγότερος χρόνος δουλειάς!
Ιούνιος 15, 2018

Ποια είναι τα απαραίτητα εργαλεία κηπουρικής;

Τα εργαλεία κηπουρικής είναι οι μικροί μας σύμμαχοι, στην προσπάθεια μας να διαμορφώσουμε έναν όμορφο κήπο. Ποια είναι όμως τα δημοφιλέστερα και πως χρησιμοποιούνται; Ας τα γνωρίσουμε καλύτερα…

——————–

Κλάδεμα

 • Κλαδευτήρι: Φίλοι κηπουροί, γίνεται να αρχίσουμε τις εργασίες στον κήπο μας χωρίς κλαδευτήρι; Δύσκολα, αφού είναι ίσως το βασικότερο και χρησιμότερο εργαλείο χειρός για την περιποίηση του κήπου μας. Είναι ο απαραίτητος βοηθός για να περιποιηθούμε τα αγαπημένα μας φυτά, κόβοντας τα ξερά κλαδιά και δίνοντας τους σχήμα.

 

 • Ψαλίδι: Το ψαλίδι είναι το εργαλείο που θα μας βοηθήσει για το κλάδεμα μικρών κλαδιών και των ξερών φύλλων. Για τα ψηλά φυτά θα χρειαστούμε ένα τηλεσκοπικό ψαλίδι κλαδέματος. Μην ξεχνάμε ότι με το κλάδεμα, τα φυτά μας παίρνουν το σωστό σχήμα, δυναμώνουν και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν μια όμορφη και πλούσια ανθοφορία.

 

 • Πριόνι: Για τα μεγάλα ή καρποφόρα δέντρα μας χρειαζόμαστε σίγουρα ένα πριόνι, ώστε να μπορούμε να κόβουμε τα χοντρά κλαδιά. Συνήθως είναι ατσάλινα με ξύλινη λαβή. Για καλύτερο αποτέλεσμα, επιλέγουμε πριόνι με διπλή σειρά δοντιών.

Σκάψιμο

 • Φτυάρι – Φτυαράκι χειρός: Το φτυάρι είναι το βασικό εργαλείο για το σκάψιμο. Επίσης είναι χρήσιμο για τη μεταφορά χώματος. Το φτυαράκι μας βοηθάει κατά τη διάρκεια της φύτευσης σπόρων κυρίως σε γλάστρες ή πολύ μικρό τμήμα του κήπου. Προσέχουμε πάντα το φτυαράκι μας να χωράει ακόμα και στο μικρότερο μέγεθος γλάστρας που έχουμε.

 

 • Σκαλιστήρι : Εργαλείο χρήσιμο για την περιποίηση του χώματος αφού το προετοιμάζει κατάλληλα για τη νέα φύτευση. Αποτελείται από μικρά δόντια και είναι κατάλληλο για σκάψιμο μικρού βάθους καθώς και μικρής επιφάνειας. Το προτιμούμε όταν θέλουμε να σπείρουμε σε μικρά βάθη.

 

 • Τσουγκράνα Έχει συνήθως παράλληλα δόντια και χρησιμεύει στο στρώσιμο του χώματος. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία τόσο για το μέγεθος όσο και για τη λαβή π.χ. μεταλλική, πλαστική ή ξύλινη. Για πιο γρήγορο αποτέλεσμα, καλό θα είναι να επιλέξουμε τσουγκράνα με πολλά δόντια. Είναι το κατάλληλο εργαλείο για το μάζεμα των πεσμένων φύλλων ακόμα και από τα δύσκολα σημεία του κήπου.

 

 • Φυτευτήρι : Μας εξασφαλίζει ταχύτητα και ευκολία στη φύτευση των βολβών. Με το μυτερό μέρος του ανοίγει τρύπες στο χώμα, στο βάθος που επιλέγουμε για τον κάθε βολβό.

Πότισμα

 • Ποτιστήρι: Υπάρχει κηπουρός χωρίς ποτιστήρι; Το ποτιστήρι είναι το απαραίτητο εργαλείο για το πότισμα των φυτών. Ενδείκνυται για το πότισμα γλαστρών ή κήπου μικρής έκτασης. Καλό είναι να προτιμούμε ποτιστήρι με δοσομετρητή για να είναι χρήσιμο ακόμα και όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε για παράδειγμα υγρό λίπασμα και να το αραιώσουμε σε συγκεκριμένη ποσότητα νερού. Τέλος, είναι αναγκαίο όταν δεν θέλουμε να βραχούν τα φύλλα κατά τη διάρκεια του ποτίσματος.

 

 • Ψεκαστήρας: Είναι η σωστή επιλογή όταν θέλουμε να ποτίσουμε με σύστημα ψεκασμού ή όταν πρόκειται για κρεμαστές γλάστρες τις οποίες δεν φτάνουμε. Ενδείκνυται για ευαίσθητα λουλούδια ή λαχανικά. Επίσης χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να ραντίσουμε με φάρμακο τα φυτά μας. Προσέχουμε πάντα σε αυτή την περίπτωση ώστε να εξοπλιζόμαστε και με τα απαραίτητα αξεσουάρ για την προστασία μας όπως: μάσκα, στολή, γάντια και μπότες.

 

 • Λάστιχο ποτίσματος: Αγαπημένο και απαραίτητο για την περιποίηση του κήπου. Μας βοηθάει να ποτίσουμε μεγάλες επιφάνειες εξοικονομώντας χρόνο. Επιλέγουμε λάστιχο που τυλίγεται σε καρούλι για να μην μπλέκεται και εμποδίζεται η συνεχής ροή του νερού. Το μήκος του λάστιχου το επιλέγουμε έτσι ώστε να φτάνει ακόμα και στο πιο μακρινό σημείο του κήπου μας. Το υλικό του προσέχουμε να είναι ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού!

Ασφάλεια

 • Γάντια κήπου: Όλοι εμείς επίδοξοι κηπουροί χρειαζόμαστε ένα ζευγάρι καλά και ανθεκτικά γάντια. Υπάρχουν πολλά είδη ανάλογα με τη χρήση που θέλουμε κάθε φορά. Υπάρχουν γάντια με ύφασμα, με δέρμα ή με επένδυση από σιλικόνη. Με τα γάντια διατηρούμε τα χέρια μας καθαρά ενώ παράλληλα δεν ερχόμαστε σε άμεση επαφή με χημικά και λιπάσματα.

 

 • Προστασία γονάτων: Απαραίτητο αξεσουάρ για να προστατεύσουμε τα γόνατά μας, από τις εργασίες στον κήπο, ενώ ταυτόχρονα «σώζουν» και τα ρούχα μας από τη λάσπη και το χώμα του κήπου.

 

 • Καροτσάκι κήπου: Πάντα χρήσιμο, αφού μας βοηθάει να μεταφέρουμε όλα τα βαριά προϊόντα που χρειαζόμαστε όπως σάκους με λίπασμα ή που δεν χρειαζόμαστε όπως κλαδιά, φύλλα και χώμα, προστατεύοντας τη μέση μας. Μην ξεχνάτε ότι ένας καθαρός κήπος είναι και όμορφος!