10 Κανόνες για σωστό πότισμα των φυτών σας. | ΔΟΜΗΣΗ ΡΟΔΟΥ
Μόνωση ταράτσας με ασφαλτόπανο: Αξιόπιστη και φθηνή λύση.
17 Ιουλίου, 2019
Πατητή τσιμεντοκονία ΠΡΟΛΑΤ για αψεγάδιαστο αποτέλεσμα.
19 Αυγούστου, 2019

10 Κανόνες για σωστό πότισμα των φυτών σας.

Το καλοκαίρι λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών είναι η πιο δύσκολη εποχή για τα φυτά μας. Για τον λόγο αυτό πρέπει να τα φροντίζουμε σωστά και κυρίως να τα ποτίζουμε όποτε και όσο πρέπει. Για να αντέξουν τα αγαπημένα σας φυτά τον καύσωνα του καλοκαιριού ακολουθήστε τους εξής κανόνες:

 

Σωστή υγρασία
Αν και αρκετά φυτά στηρίζονται στην ομοιόμορφη υγρασία, μια μικρή ξηρασία πριν το πότισμα μπορεί να ευνοήσει αρκετά το φυτό σας στην ανάπτυξη των ριζών του.

 

Ποτίστε λιγότερες φορές αλλά με περισσότερο νερό.

Είναι προτιμότερο να ποτίζουμε λιγότερες φορές αλλά με περισσότερη ποσότητα νερού από το να ποτίζουμε συνεχώς με μικρές ποσότητες.

 

Ποτίστε αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί.

Με το να ποτίζουμε αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί βοηθάμε το φυτό να πάρει όσο νερό χρειάζεται για να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τον καύσωνα της επόμενης μέρας. Πότισμα σε μεσημεριανές ώρες και με δυνατή ηλιοφάνεια θα έχει ως αποτέλεσμα να εξατμιστεί μεγάλη ποσότητα του νερού.

 

Διατηρήστε τα φύλλα στεγνά.

Τα βρεγμένα φύλλα σε ένα φυτό μπορούν να έχουν αρνητικές επιδράσεις για την υγεία του. Βρεγμένα φύλλα το βράδυ μπορεί να βοηθήσουν στη δημιουργία μύκητα και τα βρεγμένα φύλλα το μεσημέρι μπορεί να δημιουργήσουν εγκαύματα. Για τον λόγο αυτό προσπαθούμε να ποτίζουμε χαμηλά και κοντά στην ρίζα του φυτού.

 

Ποτίστε με σωστή ποσότητα νερού.

Για να είναι ικανοποιητική η ποσότητα του νερού, πρέπει να φτάνει μέχρι τις ρίζες του φυτού. Μικρές ποσότητες είναι πολύ πιθανό να μην αρκούν και να καλύπτουν ένα μικρό μέρος του χώματος, από την άλλη μεγάλες ποσότητες νερού μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα φυτά μας. Φροντίζουμε λοιπόν να ποτίζουμε τόσο όσο χρειάζεται ώστε να φτάσει νερό σε όλο το χώμα.

Ποτίστε με μικρές παύσεις.

Το νερό χρειάζεται αρκετή ώρα για να απορροφηθεί από το χώμα. Για τον λόγο αυτό κάνουμε μικρές παύσεις κατά τη διάρκεια του ποτίσματος για να αφήσουμε το νερό να απορροφηθεί σωστά.

 

Ποτίστε με διασπορά αλλά και σε συγκεκριμένο στόχο.

Αποφεύγουμε το συνεχές πότισμα στη μια μεριά του φυτού γιατί μπορεί να οδηγήσει σε μονομερή ανάπτυξη της ρίζας. Ποτίστε το φυτό γύρω γύρω και μοιράστε την ποσότητα του νερού ισόποσα.

 

Ποτίστε χωρίς να σπαταλάτε νερό.

Ποτίστε με όσο το δυνατόν λιγότερη ποσότητα γίνεται. Αυτό είναι εύκολο να επιτευχθεί με την εγκατάσταση ενός συστήματος αυτόματου ποτίσματος.

 

Αποφύγετε τις υπερβολικές ποσότητες νερού.

Το υπερβολικό νερό διώχνει τον αέρα από το χώμα και πνίγει τις ρίζες από οξυγόνο. Επίσης το στάσιμο νερό ευνοεί τις αρρώστιες και την δημιουργία μύκητα.

 

Χρησιμοποιείτε ποιοτικό χώμα
Το χώμα που είναι πλούσιο στα μεταλλικά στοιχεία του αργίλου μπορεί να συγκρατήσει το νερό καλύτερα και με πιο ομοιόμορφο τρόπο.

Στην Δόμηση Ρόδου (3ο χλμ Ρόδου – Λίνδου) θα βρείτε την πλήρη γκάμα εργαλείων κήπου και αυτόματων ποτιστικών της Benman και Gardena που θα σας λύσουν τα χέρια, γλυτώνοντας χρόνο και πετυχαίνοντας καλύτερο αποτέλεσμα.