Καθαρά εργαλεία κήπου = λιγότερος χρόνος δουλειάς! | ΔΟΜΗΣΗ ΡΟΔΟΥ
Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ
Μάρτιος 22, 2018
Πωλητές – Πωλήτριες
Ιούνιος 21, 2018

Καθαρά εργαλεία κήπου = λιγότερος χρόνος δουλειάς!

Πολλές φορές δεν δίνεται η αντίστοιχη σημασία στα εργαλεία του κήπου με αποτέλεσμα να σκουριάζουν, να σπάζουν και να χαλούν εύκολα! Αυτό όμως είναι αποτέλεσμα δικών μας ενεργειών.  Όταν τα εργαλεία αποτελούν το νούμερο 1 μέσο για την περιποίηση του κήπου αλλά δεν είναι περιποιημένα επόμενο είναι να καθυστερούμε στις διαδικασίες, να κουράζουμε πιο πολύ τα χέρια μας αλλά και να μην έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα! Εάν περιποιείστε συχνά τα εργαλεία σας θα γλυτώσετε χρόνο και κόπο.

Ποιες είναι όμως οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου να δείτε άμεσα αποτελέσματα και να μην αντιμετωπίσετε το ίδιο πρόβλημα ξανά;

Ο καθαρισμός των εργαλείων μετά από κάθε χρήση. Ακούγεται κουραστικό και ενδεχομένως να αποφασίσατε μόλις τώρα ότι δεν θα το κάνετε!!!

Γι’ αυτό τον λόγο σας παραθέτουμε…

 

4+1 λόγους γιατί να καθαρίζετε συχνά τα εργαλεία του κήπου σας

  1. Απαιτείται μελλοντικά λιγότερος χρόνος εργασίας απ’ όσο αφιερώνετε τώρα
  2. Ξεκούραστα χέρια
  3. Καθαρός και περιποιημένος κήπος
  4. Καθαριότητα και τάξη στην αποθήκη σας
  5. Μεγαλύτερη διάρκεια στα εργαλεία

Καθαρισμός εργαλείων

Όταν τα εργαλεία δεν καθαρίζονται μετά την χρήση τους διατηρούν τις ασθένειες, τους μύκητες, τα αυγά εντόμων και τους σπόρους ζιζανίων. Πράγμα το οποίο δεν βοηθάει ιδιαίτερα στην διάρκεια ζωής ενός εργαλείου και πόσο μάλλον του κήπου!

Οι διαδικασίες λοιπόν που θα ήταν καλό να γίνονται ποικίλουν ανάλογα με την χρήση και ιδιότητα του κάθε εργαλείου.

 

Οι τσουγκράνες, οι σπάτουλες και οποιαδήποτε άλλα εργαλεία που έρχονται σε επαφή με το έδαφος πρέπει να απομακρύνονται με νερό μετά από κάθε χρήση. Μπορεί να χρειαστεί να τα καθαρίσετε με σκληρή βούρτσα. Αφού πλύνετε τα εργαλεία, στεγνώστε τα με ένα πανί (ιδανικά βαμβακερό)  πριν το αποθηκεύσετε.

Για τα εργαλεία που δεν έρχονται σε επαφή με το έδαφος, ιδιαίτερα εκείνα με τις ακονισμένες άκρες όπως οι άξονες, τα ψαλίδια κλαδέματος και τα μαχαίρια, θα πρέπει να σκουπιστούν με ένα παχύ, τραχύ (βαμβακερό) πανί για να αφαιρεθούν τα υπολείμματα από τις λεπίδες τους.

Εφαρμόστε λάδι για να αποφύγετε τη σκουριά

Ακόμα και μετά το πλύσιμο και το στέγνωμα, οι κεφαλές των εργαλείων είναι ακόμα επιρρεπείς στη σκουριά όταν εκτίθενται σε οξυγόνο. Στην πραγματικότητα, όσο καλύτερη είναι η ποιότητα χάλυβα που χρησιμοποιείται, τόσο πιο ευάλωτη είναι στη σκουριά. Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό κόστος των ποιοτικών εργαλείων κηπουρικής, υπάρχει λόγος να αποφεύγεται η σκουριά.

 

Το WD-40 λιπαίνει, προστατεύει, καθαρίζει, διεισδύει και εκτοπίζει το νερό στις μεταλλικές επιφάνειες με αντιδιαβρωτικά συστατικά ώστε να τις θωρακίσει κατά της υγρασίας και άλλων διαβρωτικών στοιχείων. Όταν εφαρμόζεται σε επιφάνειες χάλυβα, το λάδι μονώνει τον χάλυβα και εμποδίζει την οξείδωση του.

Ακονίστε τα εργαλεία για κορυφαία απόδοση

Τα εργαλεία ακονίσματος είναι μια διαδικασία λίγο πιο περίπλοκη από την αφαίρεση της σκουριάς. Σε ορισμένα εργαλεία όπως φτυάρια, άξονες και τσάπες γίνεται καλύτερο ακόνισμα στο χέρι, ενώ σε άλλα εργαλεία όπως ψαλίδια κλαδέματος και μαχαίρια χρειάζεται ειδική πέτρα χάραξης. Σε κάποια εργαλεία ανάλογα με το πόσο θαμπές είναι οι άκρες απαιτείται ειδική πέτρα λείανσης υψηλής ταχύτητας.

Καθαρισμός ξύλινων λαβών στα εργαλεία κηπουρικής

Πολλά εργαλεία χειρός για τον κήπο είναι κατασκευασμένα από ξύλινες λαβές, οι οποίες χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή για να αποφευχθεί η διάσπαση και η θραύση. Τουλάχιστον μια φορά τον μήνα τρίψτε με ένα μεσαίο γυαλόχαρτο και στη συνέχεια τρίψτε με λιναρόσπορο για να δημιουργήσετε ένα προστατευτικό φράγμα. Τα εργαλεία αυτά πρέπει να αποθηκεύονται σε εσωτερικούς χώρους και να σκουπίζονται καλά έως ότου να μην έχουν καθόλου υγρασία πριν από την αποθήκευση.

Ήδη σκουριασμένα εργαλεία

 

Τα εξαιρετικά σκουριασμένα εργαλεία απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. Χρησιμοποιώ ένα φύλλο γυαλόχαρτου για την αφαίρεση ελαφρών επιστρώσεων σκουριάς. Σε συνδυασμό με το λάδι και το ακόνισμα τα εργαλεία σας θα επανέλθουν σε καλή κατάσταση!

 

Τέλος πολύ σημαντικό βήμα για την διατήρηση των εργαλείων είναι η αποθήκευσή τους!

 

Αποθηκεύστε κάθε εργαλείο στο δικό του χώρο

Η συνεπής φροντίδα του εργαλείου κήπου είναι πιο αποτελεσματική όταν ο εξοπλισμός αποθηκεύεται σε ευνοϊκές συνθήκες. Τα εργαλεία κήπου πρέπει να αποθηκεύονται σε εσωτερικούς χώρους όπου είναι δυνατόν – σε καθαρό, ξηρό περιβάλλον. Πρέπει να αποθηκεύονται σε όρθια θέση ή να κρέμονται όπου ο αέρας μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα. Για την δική σας διευκόλυνση οργανώστε τα εργαλεία σας ανάλογα με το πότε και πού τα χρησιμοποιείτε. Κρεμάστε τα εργαλεία σας από τις λαβές τους σε ένα υπόστεγο αποθήκευσης ή στον τοίχο του γκαράζ έτσι οργανώνετε τον χώρο σας και αποτρέπετε τη ζημία στις ακονισμένες άκρες των εργαλείων.