Τα σημαντικότερα βήματα στην ανακαίνιση κουζίνας! | ΔΟΜΗΣΗ ΡΟΔΟΥ
Η σημασία του ποιοτικού εξοπλισμού για τον επαγγελματία!
19 Δεκεμβρίου, 2018
Πείτε αντίο στην μούχλα!
16 Ιανουαρίου, 2019

Τα σημαντικότερα βήματα στην ανακαίνιση κουζίνας!

Είναι εύκολα αντιληπτό πως η αισθητική ενός χώρου μπορεί να επηρεάσει άμεσα τη διάθεσή μας. Με τα περισσότερα σπίτια να τοποθετούν την κουζίνα στον ίδιο χώρο με το σαλόνι για εξοικονόμηση τετραγωνικών, ο σχεδιασμός και η αρμονία μετατρέπονται σε πρόκληση. Ειδικά σε παλαιότερα οικήματα όπου τα ντουλάπια ακολουθούν καφέ χρωματισμούς (βλέπε μόδα 80s), πλέον απλά προσδίδουν κάτι το ξεπερασμένο. Σήμερα θα δούμε μερικές ιδέες ώστε να μεταμορφώσουμε την κουζίνα σας, φέρνοντας έναν ολοκληρωτικά νέο αέρα και δυναμική.

Για τους αποφασισμένους που θέλουν να αλλάξουν εντελώς μια παλιομοδίτικη κουζίνα το πρώτο στάδιο είναι η αποξήλωση των παλιών επίπλων και εγκαταστάσεων. Ό,τι δεν ταιριάζει με το νέο design φεύγει για τα σκουπίδια και δίνει χώρο για νέα έπιπλα. Όταν ο χώρος μας αδειάσει, είναι ώρα να γίνει έλεγχος στις υδραυλικές και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις για τυχόν διαρροές και βλάβες. Αν εκκρεμούν πολλές μικροεργασίες, προτείνουμε μεγάλη προσοχή και επίβλεψη από κάποιον έμπιστο μάστορα. Πρόκειται για εργασία «επένδυση» που θα μας συνοδεύει για δεκαετίες και δεν σηκώνει προχειροδουλειές. Ακόμα και αν υπάρχει μια κρυμμένη βλάβη, είναι προτιμότερο να αφιερωθεί χρόνος ώστε να διορθωθεί έγκαιρα, παρά να εμφανιστεί αργότερα, απαιτώντας ξανά ξήλωμα όλων των επίπλων.

Αφού επιμεληθούν οι εγκαταστάσεις και οι σωληνώσεις, σειρά έχουν τα μερεμέτια σε τοίχους, η τοποθέτηση νέων γυψοσανίδων (αν αλλάζουμε το σχήμα της κουζίνας), το βάψιμο και η αλλαγή πατώματος. Το πάτωμα είναι ένα στοιχείο που κι αυτό παίζει βαρύ ρόλο, ενώ υπάρχουν πολλοί συνδυασμοί από πλακάκια μέχρι αυτοκόλλητες επιφάνειες.

Όταν πια ο χώρος έχει ετοιμαστεί, σειρά έχουν τα έπιπλα κουζίνας. Αυτά μπορεί να είναι χειροποίητα, φτιαγμένα ειδικά για τον χώρο μας ή έτοιμα για τοποθέτηση. Στη Δόμηση Ρόδου διαθέτουμε τεράστια πληθώρα χρωματικών συνδυασμών και σύνθετων επίπλων για κάθε budget από τους οίκους Colombini Casa και Febal Casa. Μια λεπτομέρεια που πρέπει να τονιστεί, είναι τα έπιπλα να «συνεργάζονται» αρμονικά με τον φυσικό φωτισμό του χώρου και να τοποθετηθούν οι κατάλληλες λάμπες ή σημεία κρυφού φωτισμού για να δημιουργείται η επιθυμητή ατμόσφαιρα. Ειδικά αν η κουζίνα μας βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το σαλόνι, ο φωτισμός της μπορεί να παίξει διπλό ρόλο.

Στην περίπτωση τώρα που είναι σε ξεχωριστό χώρο, η πόρτα της κουζίνας πρέπει να παρέχει καλή μόνωση τόσο από τις μυρωδιές του μαγειρέματος αλλά και από τον ήχο του απορροφητήρα. Για κουζίνες όπου ο χώρος είναι πολύ περιορισμένος, δεν θα μπορούσε να υπάρχει πιο έξυπνη λύση από τα πολλαπλά ράφια σε διαφορετικά ύψη ή συρόμενα ντουλάπια που δε δεσμεύουν τετραγωνικά. Ένα εμπειρικό tip για κουζίνες με περιορισμένο φυσικό φωτισμό (ή και καθόλου) είναι η επιλογή ανοιχτόχρωμων επίπλων. Τα σκούρα έπιπλα σε σκοτεινό χώρο τον κάνουν να δείχνει μικρότερος, ενώ μια φθηνή αλλά έξυπνη λύση είναι το βάψιμο των παλιών σε σχεδόν λευκούς χρωματισμούς.

Με τα παραπάνω βήματα και με σωστή έρευνα, είμαστε σίγουροι πως το αποτέλεσμα της νέας σας κουζίνας θα σας εκπλήξει. Να προσέξετε τις υδραυλικές εγκαταστάσεις πριν τοποθετηθούν τα νέα έπιπλα και σιγουρευτείτε ότι έχετε μελετήσει όλες τις εναλλακτικές. Καλή ανακαίνιση!