Πως να βάψεις μόνος σου το σπίτι! | ΔΟΜΗΣΗ ΡΟΔΟΥ
Αξιοποιήστε έξυπνα το μπάνιο σας!
21 Νοεμβρίου, 2018
Η σημασία του ποιοτικού εξοπλισμού για τον επαγγελματία!
19 Δεκεμβρίου, 2018

Πως να βάψεις μόνος σου το σπίτι!

Όταν θέλουμε να ανακαινίσουμε την εικόνα του σπιτιού μας και να δώσουμε μια νέα αίσθηση φρεσκάδας, σίγουρα το βάψιμο των τοίχων είναι στις πρώτες μας σκέψεις. Για πολλούς μπορεί η διαδικασία αυτή να είναι παιχνιδάκι, ειδικά αν είναι επαγγελματίες ή την έχουν κάνει πολλές φορές. Αν όμως δεν υπάρχει αρκετή εμπειρία ή είναι η πρώτη φορά που το επιχειρούμε, δικαίως μπορεί να μας προβληματίσει. Σε περιπτώσεις αρχάριων, επίδοξων ελαιοχρωματιστών δηλαδή, οι πιθανότητες κάτι να πάει στραβά είναι μεγάλες και το αποτέλεσμα μπορεί να βγει πολύ κάτω του μετρίου. Για να μη συμβεί αυτό και για να γλυτώσουμε έτσι χρόνο, κόστος και ταλαιπωρία, σήμερα θα δούμε μερικά πολύ χρήσιμα τιπς και ιδέες, ώστε το βάψιμο να βγει σωστό!

Το πρώτο βήμα, αναμφίβολα είναι η επιλογή του σωστού εξοπλισμού με έμφαση στον τύπο και την ποσότητα χρώματος που επιθυμούμε. Επειδή αυτό το στοιχείο χρειάζεται εμπειρία για να υπολογιστεί, είναι καλό να ρωτήσετε τον πωλητή αναφέροντάς του τα συνολικά τετραγωνικά που θέλουμε να βάψουμε.
Αφού έχουμε μαζέψει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό όπως ρολό, σκαφάκι, χρώματα, κοντάρι, πινέλα, καλύμματα, σκάλα κλπ, το πρώτο που πρέπει να φροντίσουμε είναι ο καθαρισμός των τοίχων από σκόνη. Με ένα στεγνό πανί περνάμε τους τοίχους σε όλα τα σημεία ώστε να απομακρύνουμε τη σκόνη και να γλυτώσουμε τις ανομοιομορφίες στο βάψιμο.

Αφού ξεκινήσουμε τη διαδικασία και με την σωστή ποσότητα χρώματος στο πινέλο, φροντίζουμε να κάνουμε κινήσεις σε σχήμα W και όχι ευθεία προς τα επάνω, μιας και η ανισοκατανομή του χρώματος θα δείχνει έντονη. Θυμηθείτε ότι ενώ η κύρια δουλειά γίνεται με το κοντάρι, οι λεπτομέρειες θα χρειαστούν σίγουρα πινέλο!
Ένα επίσης σημαντικό στοιχείο είναι να αποφασίσουμε από πριν ότι θα περάσουμε τον τοίχο και δεύτερο χέρι. Μπορεί να κοστίζει λίγο παραπάνω σε κόστος και χρόνο άλλα το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει με το παραπάνω. Αν ειδικά μιλάμε για σκούρο προηγούμενο χρώμα, που καλύπτεται δύσκολα τότε μπορεί να χρειαστεί και τρίτο χέρι.

Όσον αφορά την επιλογή του κατάλληλου χρώματος, συχνά επιλέγεται ένα «σχεδόν» σωστό και όχι το επιθυμητό. Για να το αποφύγετε αυτό, μπορείτε να βάψετε μια μικρή επιφάνεια σε ένα σημείο που δε φαίνεται εύκολα. Έτσι παρακολουθώντας το για 2-3 ημέρες με διαφορετικές συνθήκες φωτισμού, μπορείτε να καταλάβετε αν είναι το κατάλληλο. Αν δεν είναι το σωστό, προσαρμόζετε με μια ελαφρώς πιο έντονη ή απαλή απόχρωση.

Για το τέλος αφήσαμε το σημαντικότερο. Μην παραλείψετε το αστάρι σε όλες τις επιφάνειες που θα βάψετε. Μπορείτε επίσης να ρίξετε λίγη μπογιά στο αστάρι πριν το εφαρμόσετε, ώστε να ενισχύσετε την ένταση του. Είναι η «ασφάλεια» ότι το χρώμα σας δε θα αναμειχθεί με το προηγούμενο και θα δείχνει πιο ζωντανό με μεγαλύτερη διάρκεια στο χρόνο.

Στο κατάστημά μας μπορούμε να σας συμβουλέψουμε και να σας δείξουμε όλα τα εργαλεία και χρώματα, ώστε το βάψιμο να γίνει εύκολη και γρήγορη διαδικασία!