Επιλέγοντας την ιδανική σόμπα για τον χώρο σας! | ΔΟΜΗΣΗ ΡΟΔΟΥ
Ανανεώστε το χώρο σας οικονομικά και έξυπνα!
2 Οκτωβρίου, 2018
Πως να βάψεις μόνος σου το σπίτι!
30 Νοεμβρίου, 2018

Επιλέγοντας την ιδανική σόμπα για τον χώρο σας!

Μπορεί ο χειμώνας στο νησί μας να μην είναι ιδιαίτερα δύσκολος αντικειμενικά, όμως η υψηλή υγρασία του νησιού μπορεί να αλλάξει το πόσο αισθανόμαστε το κρύο, που είναι αυτό που μας αφορά. Ειδικά αν στο σπίτι έχουμε παιδιά, η παροχή θέρμανσης είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι στο οποίο ευτυχώς υπάρχουν αρκετές επιλογές για κάθε γούστο και τύπο σπιτιού.

Σήμερα θα επικεντρωθούμε σε μερικές συμβουλές και γενικές οδηγίες ώστε να επιλέξουμε την κατάλληλη ξυλόσομπα ή σόμπα pellet και να πετύχουμε την επιθυμητή θέρμανση οικονομικά.

ΑΠΟΔΟΣΗ/ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναμφίβολα το πρώτο πράγμα που κοιτάει ο αγοραστής στην επιλογή σόμπας είναι αυτή να καλύπτει τον χώρο του και να τον ζεσταίνει ομοιόμορφα σε λογικό χρονικό διάστημα. Η απόδοση των σομπών pellet είναι στις περισσότερες περιπτώσεις 4 με 5 φορές ανώτερη σε σύγκριση με τις ξυλόσομπες.
Σε αντίθεση όμως με τα αυτοκίνητα, οι επιδόσεις στις σόμπες δεν έρχονται πάντα με αυξημένη οικολογική επιβάρυνση, αφού οι σόμπες pellet είναι δυνατότερες με 50% χαμηλότερες εκπομπές σωματιδίων. Στην επιλογή ξυλόσομπας είναι πολύ σημαντική η πιστοποίηση ποιότητας (πχ ΕΡΑ). Στις pellet αξίζει να σημειωθεί ότι χρησιμοποιούνται υποπροϊόντα ξύλου τα οποία ειδάλλως θα πήγαιναν στα σκουπίδια, οπότε με τη χρήση τους ενισχύουμε έμμεσα την ανακύκλωση των πηγών ενέργειας και φυσικών πόρων.

ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΣ
Οι ξυλόσομπες απαιτούν καμινάδα η οποία πρέπει να έχει υπολογιστεί σωστά σε διαστάσεις και μέγεθος, ενώ οι σόμπες pellet μπορούν να λειτουργήσουν με ένα υποτυπώδες, φθηνό σύστημα εξαερισμού όπως μια μικρή τρύπα στον τοίχο.

ΚΑΥΣΙΜΟ/ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ
Οι ξυλόσομπες εδώ υπερτερούν αφού σε κάθε περιοχή είναι πολύ εύκολο να βρεθούν καυσόξυλα, σε αντίθεση με το pellet που αποτελεί ελαφρώς σπανιότερη καυστική ύλη. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δε λειτουργεί ανασταλτικά. Πέρα από την καύση οι ξυλόσομπες είναι εντελώς αυτόνομες αφού λειτουργούν χωρίς ρεύμα, σε αντίθεση με τις περισσότερες σόμπες pellet.

ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ/ ΕΥΚΟΛΙΑ ΧΡΗΣΗΣ
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό που κάνει τις σόμπες pellet πολύ ελκυστικές και φιλικές προς τον χρήστη είναι η δεξαμενή τους, στην οποία μπορεί να αποθηκευτεί το pellet. Έτσι ο χρήστης δεν απαιτείται να μεριμνά για την τροφοδοσία τους, η οποία γίνεται εντελώς αυτόματα. Παράλληλα υπάρχει λογισμικό που καθορίζει την αυτόματη έναρξη και παύση της με χρονομετρητή. Αντίθετα οι ξυλόσομπες απαιτούν τόσο τη συχνή ανατροφοδότηση με ξύλα από τον χρήστη όσο και το άναμμα/ σβήσιμο.

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΚΑΥΣΙΜΟΥ
Τέλος στην επιλογή σόμπας πρέπει να ληφθεί υπόψιν και ο αποθηκευτικός χώρος των pellet τα οποία απαιτούν μέρος χωρίς υγρασία, η οποία μπορεί να επηρεάσει μετέπειτα τη λειτουργία της σόμπας. Αντίθετα, τα ξύλα μπορούν να φυλάσσονται και σε εξωτερικούς χώρους.
Σε κάθε περίπτωση, ότι και αν επιλέξουμε για το χώρο μας πρέπει να γίνει η σωστή μελέτη από εμάς ή από έναν έμπειρο τεχνικό, ο οποίος θα αναλάβει και τον εξαερισμό. Πολύ σημαντικό τόσο για την οικονομία, όσο και για την επαρκή θέρμανση είναι να επιλέξουμε την κατάλληλη σε μέγεθος σόμπα. Οι πολύ μικρές δεν θα ζεσταίνουν αρκετά το χώρο, ενώ οι μεγάλες θα φέρουν τον καύσωνα στο σπίτι σας και θα κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Σημαντική είναι επίσης η ενεργειακή απόδοση, η οποία δείχνει το πόσο αποτελεσματική καύση και ζεστασιά προσφέρει η σόμπα σε σχέση με το καύσιμο που της παρέχουμε.

Θα μας βρείτε στο 5ο χλμ Ρόδου-Λίνδου ώστε να καταλήξουμε στην κατάλληλη σόμπα για τις δικές σας ανάγκες, δίνοντας ένα τέλος στις κρύες νύχτες του χειμώνα!