Πείτε αντίο στην μούχλα! | ΔΟΜΗΣΗ ΡΟΔΟΥ
Τα σημαντικότερα βήματα στην ανακαίνιση κουζίνας!
3 Ιανουαρίου, 2019
Υπάλληλος Ταμείου με εμπειρία
28 Ιανουαρίου, 2019

Πείτε αντίο στην μούχλα!

Στην προσπάθεια όλων μας να διατηρούμε το σπίτι μας κομψό, ευκατάστατο και επιμελημένο, αφοσιωνόμαστε στη διάταξη του χώρου, στη διακόσμηση και στην τακτική καθαριότητα. Υπάρχει όμως ένας εχθρός, που όσο προσεγμένα και να είναι τα προηγούμενα, μπορεί να ρίξει την αισθητική του σπιτιού μας πολλούς πόντους και να το κάνει να μη βλέπετε. Ο εχθρός αυτός δεν είναι άλλος από τη μούχλα! Οι αιτίες που τη δημιουργούν είναι πολλές, ενώ οι τρόποι καταπολέμησης λίγοι και στοχευμένοι. Γι αυτό σήμερα θα δούμε έναν αναλυτικό οδηγό ώστε να εξαλείψουμε το πρόβλημα αυτό μια και καλή…

Πρόκειται για ένα μύκητα που αναπτύσσεται σε σημεία με υψηλή υγρασία και έλλειψη επαρκούς φωτισμού, πχ μπάνιο, υπόγειο, σοφίτα και όλα τα ντουλάπια. Το κυριότερο πρόβλημα είναι όταν βρίσκεται στους τοίχους και όχι μόνο στην επιφάνεια αλλά στο εσωτερικό. Ο #1 παράγοντας που θα φέρει τη μούχλα με μαθηματική ακρίβεια στην πόρτα ή καλύτερα στους τοίχους μας είναι η έλλειψη θερμομόνωσης. Σε σημεία που πονάνε όπως η ταράτσα και οι εξωτερικοί τοίχοι δημιουργείται μεγάλη αντίθεση θερμοκρασίας μεταξύ του εσωτερικού και εξωτερικού τοιχώματος. Ειδικά αν αναλογιστούμε το αναμμένο τζάκι ή το καλοριφέρ, ενισχύουμε το φαινόμενο με εσωτερικούς υδρατμούς που προσκολλάνε στο ταβάνι ανεβάζοντας την υγρασία ραγδαία.

Όπως ξέρουμε ο επαρκής εξαερισμός είναι σύμμαχος της καθαριότητας. Ανοίγοντας τα παράθυρα για να μπει φρέσκος αέρας, μειώνουμε την υγρασία που μπορεί να έχει αναπτυχθεί από τα σώματα θέρμανσης και έτσι «ελαφρύνουμε» το χώρο από οσμές και μούχλα.

Τέλος, ένας βαρυσήμαντος παράγοντας που όμως ευτυχώς φαίνεται αμέσως είναι οι σπασμένοι σωλήνες εντός του τοίχου. Αν εμφανιστεί ένα σημείο συσσωρευμένης μούχλας μόνο σε ένα συγκεκριμένο μέρος του τοίχου, είναι φως-φανάρι ότι πρόκειται για σπασμένο σωλήνα ή διαρροή, του οποίου το νερό μαζεύεται πίσω από τον τοίχο. Στην περίπτωση αυτή, η βοήθεια ενός τεχνικού είναι απαραίτητη αφού πέρα από την επιδιόρθωση του σωλήνα ίσως χρειαστεί να αλλαχθεί και ο τοίχος.

Όσον αφορά τις λύσεις αντιμετώπισης, πριν ξεκινήσουμε την όποια προσπάθεια καθαρισμού, φροντίζουμε να φοράμε γάντια. Η μούχλα όπως προείπαμε είναι μύκητας με τον οποίο δεν θέλουμε να ερχόμαστε σε επαφή. Με ανοιχτά παράθυρα πριν και μετά τον καθαρισμό ώστε να στεγνώνει ο χώρος, ετοιμάζουμε το καθαριστικό μας. Αν και η χλωρίνη είναι η πρώτη λύση όλων, δεν την προτείνουμε διότι εύκολα θα διαβρώσει τους τοίχους και η μούχλα θα επανεμφανιστεί αργότερα. Αντίθετα προτείνουμε διάλυμα νερού με ειδικό καθαριστικό για την απομάκρυνση της μούχλας και την αφαίρεση της σε λίγα λεπτά! Τέλος για να αποφύγετε την επανεμφάνιση της μια απλή λύση είναι η αγορά αφυγραντήρα, ο οποίος παγιδεύει την υγρασία του χώρου.

Με τα παραπάνω θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε με επιτυχία τις περισσότερες περιπτώσεις τοπικής μούχλας στο σπίτι σας. Αν και κάθε λύση είναι αποτελεσματική, το πρόβλημα δεν πρόκειται να εξαφανιστεί αν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα μόνωσης στο χώρο σας. Για να βγάλετε εντελώς από το κεφάλι σας αυτόν τον μπελά, επενδύστε σε ένα καλό υλικό μόνωσης, όπως ακρυλικά χρώματα για εξωτερικούς τοίχους ή αντιμουχλικά χρώματα εσωτερικού, πάντα εφαρμοσμένα από έναν έμπειρο επαγγελματία.