Πως θα μετατρέψετε εύκολα μια παλέτα σε κρεβάτι! | ΔΟΜΗΣΗ ΡΟΔΟΥ
Βασικές συμβουλές για μαστορέματα στο σπίτι!
Ιανουάριος 31, 2019
Πως θα αυξήσετε την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού σας.
Φεβρουάριος 28, 2019

Πως θα μετατρέψετε εύκολα μια παλέτα σε κρεβάτι!

 

Χρόνο με τον χρόνο, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις αποκτούν οικολογικό χαρακτήρα (eco) στη διακόσμησή τους, με την τάση αυτή σταδιακά να περνά και στο σπίτι. Σε συνδυασμό με τις αυτοσχέδιες κατασκευές DIY (do it yourself) αλλά και τη μοναδική γοητεία που μπορεί να προσδώσει σε έναν χώρο μια ξύλινη κατασκευή, δεν είναι δύσκολο κανείς να φανταστεί τους αμέτρητους τρόπους που μπορεί να αξιοποιηθεί μια απλή παλέτα!

Η πιο κοινή επιλογή την τελευταία πενταετία είναι η κατασκευή διπλού κρεβατιού με κεφαλάρι, χρησιμοποιώντας διπλές παλέτες για να αποκτήσει το απαραίτητο ύψος. Επίσης έξυπνες κατασκευές ειδικά για τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ο καναπές και το τραπεζάκι εξωτερικού χώρου, τα οποία είναι ανθεκτικά, πολύ οικονομικά στην κατασκευή και δεν χρειάζονται συντήρηση.

Πριν μπούμε στα τεχνικά θέματα πρέπει να έχουμε τα απαραίτητα εργαλεία. Για ένα διπλό κρεβάτι χαμηλού ύψους συνήθως αρκούν 6 παλέτες, ενώ αν ο χώρος επιτρέπει μια μεγαλύτερη κατασκευή, αυτές μπορούν να φτάσουν τις 12. Αυτές μπορούμε συνήθως να τις προμηθευτούμε δωρεάν από μεγάλα καταστήματα που τις χρησιμοποιούν για την μεταφορά υλικού, ή σε παραγωγικές μονάδες έναντι χαμηλού κόστους. Ένα εργαλείο που θα κάνει τη ζωή μας ευκολότερη είναι το παλμικό τριβείο, ώστε να λειανθούν οι αιχμηρές επιφάνειες και οι γωνίες, ενώ για το χρώμα θα χρειαστούμε βερνίκι και τις κατάλληλες μπογιές για ξύλο. Για την σύνδεση των παλετών θα χρειαστούμε πολλές βίδες και γωνιακές μεταλλικές συνδέσεις.

Αφού όλες οι παλέτες περάσουν από την πλάνη και γίνουν από τραχείς λείες, σειρά έχει ένα πέρασμα με βερνίκι ξύλου χρησιμοποιώντας ρολό και πινέλο. Σιγουρευτείτε στο σημείο αυτό πως όλες οι επιφάνειες έχουν χρωματιστεί ομοιόμορφα και ότι οι παλέτες έχουν στεγνώσει πριν προχωρήσετε. Αν θέλουμε ο καναπές ή το κρεβάτι μας να έχει πλάτη ή κεφαλάρι αντίστοιχα, πριονίζουμε μια παλέτα στη μέση ανάλογα το ύψος που θέλουμε και την ετοιμάζουμε για συναρμολόγηση. Για να συνδέσουμε τις παλέτες μεταξύ τους, θα χρειαστούμε ξυλόβιδες και ιδανικά ένα ηλεκτρικό κατσαβίδι (ή έστω ένα απλό, αλλά ποιοτικό). Αν στο προηγούμενο βήμα επιλέξαμε να βάλουμε πλάτη, χρειαζόμαστε γωνιακές συνδέσεις για ξύλο. Σε περίπτωση που δεν διαθέτουμε μεταλλικές συνδέσεις, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε απομεινάρια από το πριονισμένο ξύλο, ώστε να λειτουργήσει ως σύνδεσμος και να ενωθεί με καρφιά. Σε κάθε περίπτωση, τα σημεία στήριξης πρέπει να είναι τόσα ώστε η κατασκευή να μην κουνιέται, ακόμα και όταν βάλουμε παραπάνω δύναμη.

Αυτό ήταν! Τοποθετώντας μερικά μαξιλάρια, έχετε φτιάξει πάμφθηνα έναν ντιζαϊνάτο καναπέ οικολογικού χαρακτήρα και το κυριότερο τον έχετε φτιάξει μόνοι σας!